A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu, UK Lordlar Kamarasında ve Avrupa Parlamentolarında Değerlendirildi

Haberler ve Etkinlikler -
A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu, UK Lordlar Kamarasında ve Avrupa Parlamentolarında Değerlendirildi

Büromuz, Türk yargısının sorunlarını tespit eden ve bu sorunlara yenilikçi çözüm önerileri getiren siyaseten tarafsız Daha İyi Yargı Derneği’ne sosyal sorumluluk çerçevesinde destek vermektedir.

Daha İyi Yargı Derneği’nin Türk yargısındaki sorunları önemli ölçüde çözeceği inancıyla hazırladığı A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu projesi, son 2 yıldır, gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında oldukça olumlu geri bildirimler almış ve almaya devam etmektedir.

Daha İyi Yargı Derneği, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasını, Londra’da Lordlar Kamarasında, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda, parlamenterlere, konu ile ilgili yetkililere ve uzmanlara tanıttı. İngiltere Parlamentosu’ndaki toplantı, Lordlar Kamarası’nda, Lord Iain McNicol’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Uluslararası Barolar Birliği, İngiltere ve Galler Hukuk Topluluğu ve UCL (University College London) Yargı Enstitüsü’nden uzmanlar katıldı. Londra’da ayrıca, Britanya Uluslararası Karşılaştırmalı Hukuk Enstitüsü’nde (British Institute of International Comparative Law/BIICL), Yeni Zelanda, Avustralya, İtalya ve Arnavutluk’tan uzmanların da katıldığı bir diğer toplantıda, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasındaki önerileri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu önerileri Brüksel’de ise Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Masası Şefi Bernard Brunet, yine Türkiye Masası’ndan AB Dış İlişkiler Servisi Şefi Dr. Ferdinand Kopp ve Avrupa Komisyonu Adalet ve Tüketiciler Genel Müdürlüğü Uluslararası Veri Akışı ve Korumasından Sorumlu Birim Amiri Bruno Gencarelli’ye anlatıldı.

Görüşmeler Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ali Murat Vural, Av. Hande Hançar, Dernek üyeleri Av. Elif Melis Özsoy, Av. Havva Yıldız ve Muhammed Demircan, Genel Sekreter Tuğçe Özbilen ile İletişim Direktörü Beyza Berber’den oluşan heyet tarafından gerçekleştirilmiştir

Daha İyi Yargı Derneği heyeti, görüşmeler öncesinde Londra’da Büyükelçimiz Sayın Osman Koray Ertaş’a, Brüksel’de Büyükelçimiz Sayın Bekir Uysal’a ve AB Nezdinde Türkiye Daimî Temsilcisi Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı’ya ziyaretlerde bulunarak görüşme programı, amaç ve hedefleri hakkında yazılı ve sözlü bilgi vermiştir. Kendileri siyaseten tarafsız bir STK’nın bu temaslarda bulunmasının yararlı olacağı ve ülkemizin uluslararası itibarına katkıda bulunacağını belirtmişlerdir

"A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu", Daha İyi Yargı Derneği’nin 10 yılı aşkın süredeki birikimlerinin Türkiye’nin gerçeklerinden hareket ederek, Türkiye’nin ihtiyaçları için evrensel ilkeler çerçevesinde geliştirilmiş yenilikçi çözümlerden oluşan özgün bir düşünce ürünüdür. Eser genç, önyargısız 9 kişilik bir ekip tarafından 1 yıldan uzun süren yoğun bir çalışma sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın Türkiye gerçeklerine dayanan özgün bir çalışma olmasına özel önem verilmiş; başka ülkelerin kendi tecrübeleri çerçevesinde kendi ihtiyaçları için geliştirdiği sistemleri almaktan ve uyarlamaktan özellikle kaçınılmıştır. Ancak, çalışma bittikten, yenilikçi çözümler ortaya çıkarıldıktan sonra dünyanın en ileri yargı sistemleri ile karşılaştırılmış; önerdiğimiz sistemin mevcut sistemlerle eşit veya onlardan daha ileri olduğu görülmüştür. Bu noktadan sonra öneriler yurt içinde ve dışında tartışmaya açılmıştır. Reform önerilerimiz kapsamında, yargı sistemi kaliteli hizmet üretmek üzere tasarlanmış; yargı bağımsızlığı en önemli kalite unsuru olarak belirlenmiştir. Böylece yargı siyasi bir tartışma konusu olmaktan çıkarılmış, kaliteli hizmet odaklı bir organizasyon olarak düzenlenmiştir. Önerilerin merkezindeki Adalet Yüksek Kurumu kaliteli yargı hizmeti üretimini düzenlemekten ve sağlamaktan sorumlu düzenleyici kurum olarak tasarlanmış, bütün dünya için örnek olacak bir yeniliktir. Toplumun bütün kesimlerini, parlamento ve yürütme ile meslek mensuplarını kapsayan kurumun üye kompozisyonu bir yandan kuruma etki edilmesine kesin olarak engel olmakta; diğer yandan tüm yargı sistemini bağımsızlığından asla ödün vermeksizin tam hesapverir hale 4 getirmekte ve böylelikle yargı mensuplarının dokunulamaz imtiyazlı bir zümre haline gelmesini önlemektedir. Bu tasarım İtalya örneğinde olduğu gibi yargının hantallaşmasının önüne geçecek, İsrail’de halkın endişe ettiği gibi yargının bağımsızlığını kısıtlama gerekçesi olabilecek aşırılıkları ve keyfilikleri önleyecektir.

Öneriler kapsamında milli şura geleneğimizin üzerine inşa edilen Daimî Hukuk Şurası, ABD'deki Adalet Konseyi’nden (Judicial Council) daha etkili niteliktedir. Yargı sisteminin idaresine ilişkin bütün kararların etkin yargı denetimine açılması ve bu amaçla kurulacak Adalet Yüksek Mahkemesi Türkiye için devrim niteliğindedir. Yargı mensuplarının etkin denetimini sağlayan ve nihayetinde etkin yargısal denetime bağlanan disiplin, şikâyet ve itiraz mekanizması bir yandan yargı etiğini ve meslekleri geliştirirken diğer yandan yargının performansını yükseltecek; Almanya'da yargı mensuplarının dava edilebildiği hizmet mahkemelerinden çok daha etkili sonuçlar alabilecektir.

Daha İyi Yargı Derneği, A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu önerisini, 2022 yılı başından bu yana Türkiye’de tanıtıyor. Bu süreçte öneriler konunun uluslararası uzmanları ile binlerce kişinin canlı izlediği webinarlarda da tartışıldı. Yurt çapında düzenlediği Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları ile anlatılan öneriler uluslararası uzmanlardan ve iş ve hukuk dünyası temsilcilerinden yüksek kabul görmüştü. Dernek, reform önerileri seçimlerden önce tüm cumhurbaşkanı adaylarına, siyasi parti liderlerine ve yönetimlerine göndermiş, ilk iş olarak gerçekleştirilmesi için açık çağrıda bulunmuştu.

Daha İyi Yargı Derneği’nin Londra ve Brüksel temasları hakkında kapsamlı bilgi notuna derneğin web sitesinden erişilebilir.

Aboneliğinizi Yönetin

Güncel hukuki görüşlerimiz ve etkinliklerimiz hakkında özelleştirilmiş bilgilendirme için abone olun.