Çevresel Sürdürülebilirlik

Çevresel Sürdürülebilirlik

İklim Değişikliği

İklim değişikliğine etkilerimizi ölçmek için sera gazı salım değerlerimizi düzenli olarak ölçer, takip eder ve salımları azaltmak için çalışırız. Bu kapsamda, ana binamızda ve diğer 3 hizmet birimimizde sera gazı emisyon değerlerini ISO 14064-1:2019 gerekliliklerine uygun olarak dış denetim danışmanına hesaplattırır ve sertifikalandırırız. Ofislerimizde enerji ve kaynak kullanımının yanı sıra, çalışma arkadaşlarımızın ulaşımında kullanılan araçların, işimizi yerine getirmek için gerçekleştirdiğimiz seyahatlerin uçak ve konaklamadan kaynaklı salımları da dış denetim danışmanına hesap ettirir ve emisyon değerlerimize ilave ederiz.  Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak ve düşük karbon ekonomisine geçiş için büromuzun çevre alanındaki performansını 2014 yılından itibaren ilk imzacılarından biri olduğumuz UN Global Compact - Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesinin raporlarında, her yıl kamuya açık olarak tüm paydaşlarımızla paylaşırız. Çevre hedeflerimizi ve performansımızı düzenli olarak takip eder, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda herkesin bilgisine sunarız.

Faaliyetlerimizde sürdürülebilir çevre politikalarını önceliklendirmek, iklim değişikliğine uyum amacıyla oluşturduğumuz eylem planımızın bir parçasıdır.

Büromuzun sera gazı emisyonunu azaltmak için; İstanbul’da ana binamızda kullandığımız elektriği değiştirerek, EPİAŞ’ın verdiği yenilenebilir enerji kimlik kartlı YEK-G elektriğe geçiş yaptık. EPİAŞ; gelişmiş ülkelerin enerji borsaları ile rekabet etmek ve uluslararası standartlarda hizmet veren etkin, şeffaf ve güvenilir bir enerji piyasası oluşturmak amacıyla kurulan, kamu-özel sektör iştirakidir. YEK-G belgesi ise, şirketlerin satın aldığı elektriğin, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini ispatlar.

Büromuzun 2023 yılı için sera gazı emisyonu 268,902 ton CO2e’dir ve bunun %36,61’i tükettiğimiz elektrikten kaynaklanan emisyondur. Fosil yakıtlardan elde edilen elektrik kullanımını terk ederek, yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik kullanımına geçtik ve böylece Kapsam 2 emisyonlarımızı 2024 ve sonraki yıllar için azaltma yolunda çok önemli bir adım attık. İstanbul’daki ana binamızın elektrik tüketimi, toplam sera gazı emisyonumuzun %27,91’ni ve Kapsam 2 emisyonlarımızın da %76,23’ünü oluşturmaktadır.

Karbon ayak izi, şirketlerin iklim değişikliği mücadelesine katkısını ortaya koyan bir durum tablosudur. Biz de durumumuzu yıllık bazda izleyeceğiz, büromuzu sıfır karbon hedefine yaklaştıracak yatırımlar yapmaya devam edeceğiz ve yeni projeleri hayata geçireceğiz. Kurum kültürümüzün parçası olan şeffaflık ve hesapverirlik kapsamında, Birleşmiş Milletler Global Compact’a sunduğumuz sürdürülebilirlik raporlarımıza ve Sera Gazı envanter raporumuza herkese açık bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Büromuzun Sera Gazı Envanterine ulaşmak için tıklayın.

Su ve Kaynak Yönetimi

Faaliyetlerimizin gerektirdiği su tüketimimiz insani ihtiyaçların gerektirdiği miktar ve niteliklerle sınırlıdır. Faaliyetlerimizden etkilenen özel bir su kaynağı bulunmamaktadır. Bununla birlikte hizmet birimlerimizdeki su tüketimimizi takip edip, verimli kullanarak su tüketimimizi daha da azaltabileceğimiz uygulamaları faaliyete geçirmek için gayret gösteririz. Su tüketim değerlerimizi, azaltım hedeflerini ve önlemlerini her yıl sürdürülebilirlik raporumuzda paylaşırız. Kaynaklarımızın kullanımı, korunması ve verimli planlanmasına yönelik çalışmalar yapmak için görev gücü ekibi tanımlanmıştır. Bu özel ekibin önerdiği kısa ve uzun vadeli iyileştirmeleri yönetim gündemimizde önceliklendirir ve hayata geçirmek için en uygun kararları alır ve gerçekleştirmek için çaba gösteririz.

Atık Yönetimi

Atık Yönetimi politikamızda birinci ilkemiz atıkları önlemek, ikinci ilke ise atık miktarını en aza indirmektir. Kaynağında azaltılamayan, tekrar kullanıma uygun olmayan ve geri kazanılmayan atıkları, insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde çevre mevzuatına uygun olarak bertaraf ederiz. Kurum içinde geliştirdiğimiz yapay zeka alanındaki öncü ürünümüz GÜNCE hukuk bürosu kaynak ve süreç yönetimi yazılımı ile pek çok süreci dijital ortama taşıdık ve faaliyetimizin çevresel etkisini önemli derecede azalttık. Ayrıca bu amacı gerçekleştirmek için çalışma arkadaşlarımız arasında farkındalık yaratmak için çeşitli iletişim kanallarını kullanırız. Dijital dünyanın ve teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak avukatların yasal zorunluluklar dışındaki tüm işlerini dijitalleştirdik. Bu doğrultuda paydaşlarımıza teşvik ederek kâğıt tüketimini ve karbon salımını azaltmayı amaçlarız. İlaveten çevre bilincini, sektörümüze ve diğer meslektaşlarımıza aktarmaya ve yaymaya önem veririz.

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tüm süreç ve operasyonlarımızda olduğu gibi satın alma süreçlerimizde de sorumlu bir şekilde hareket ederiz. Sürdürülebilir değer yaratma ilkesini tedarik zincirine yaymayı amaç ediniriz. Satın alma tercihlerimizin ve süreçlerimizin sürdürülebilirlik ilkelerimizle uyumlu olmasını gözetir, yerel ekonominin desteklenmesi amacıyla hareket ederiz.

 

Aboneliğinizi Yönetin

Güncel hukuki görüşlerimiz ve etkinliklerimiz hakkında özelleştirilmiş bilgilendirme için abone olun.