- Aylık Bülten
- Eylül 2022
Türkiye Hukuk Bülteni - Eylül 2022

Türkiye’nin Doğusunda, Elazığ’da dünyaya gelmiş olan Saim Dursun; ışığın sıcaklığını paletindeki renklerle buluşturup Türk insanının güçlü iradesini ve zorluklara rağmen içinde barındırdığı yaşama sevincini gün yüzüne çıkararak gerçek Anadolu’yu resmeder. Ressam Saim Dursun, 13 Ağustos 2021'de 62 yaşında hayata gözlerini kapatmıştır.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’ndeki Önemli Değişiklikler
1 Nisan 2022 tarihinde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da (“Kanun”) 1 Ekim 2022 itibariyle yürürlüğe girmek üzere önemli değişiklikler yapılmıştı. Kanun’da yapılan değişiklikleri daha önce kapsamlı şekilde değerlendirmiştik.[1]
Genetik Verilerin İşlenmesi Hakkında Rehber Taslağı
Kişisel Verileri Koruma Kurumu (“Kurum”) tarafından 24 Ağustos 2022 tarihinde Genetik Verilerin İşlenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlara İlişkin Rehber Taslağı (“Rehber Taslağı”) yayınlandı.
Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru
6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un (“Kanun”) 45. maddesi uyarınca herkes, Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir.
Karşılaştırmalı Reklamların Hukuka Uygunluk Sınırı Nedir?
Reklam Kurulu, 9 Ağustos 2022 tarihli Kurul toplantısında karşılaştırmalı reklam uygulamasına ilişkin önemli bir kararını paylaştı. Karar; dünyaca ünlü bir kozmetik ve parfüm üreticisi firmanın her ay tüketicilere sunduğu ürün tanıtım ve sipariş kataloğunda yer alan, kendisine ait iki farklı parfüm çeşidinin dünyaca tanınmış iki parfüm markasının ürünleri ile karşılaştırılmasına ilişkindir.
İkinci Tıbbi Kullanım İstemlerinin Patentlenebilirliğine Dair Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı
Avrupa Patent Sözleşmesi (“EPC”) tanımı uyarınca; bir “birinci tıbbî kullanım” kapsamında hali hazırda bilinen bir madde veya bileşim, yeni ve buluş niteliğinde olması koşuluyla ikinci bir kullanım veya sonraki kullanımları için de patentlenebilir. Birinci tıbbî kullanım 1973 tarihli Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC 1973) kapsamında patent korumasının konusu olsa da anılan Sözleşme bir maddenin farklı tıbbî kullanımlar için de (ikinci/sonraki tıbbî kullanım) patente konu olabileceğini düzenlememekteydi.
NFT’ler ile İlgili Güncel Hukuki Gelişmeler: Türkiye’de NFT’lerle İlgili İlk İhtiyati Tedbir Kararı Verildi
2021’yılından beri sıkça konuşulan Non-Fungible Token’lar (NFT) pek çok ülkede mahkeme kararlarında kendine yer bulmaya başlamış, Türkiye’de de 21.06.2022’de İstanbul 3. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi (“FSHHM”) tarafından NFT’lerle ilgili bir ihtiyati tedbir kararı verilmiştir.