- Aylık Bülten
- Temmuz 2023
Türkiye Hukuk Bülteni - Temmuz 2023

Türkiye’nin Doğusunda, Elazığ’da dünyaya gelmiş olan Saim Dursun; ışığın sıcaklığını paletindeki renklerle buluşturup Türk insanının güçlü iradesini ve zorluklara rağmen içinde barındırdığı yaşama sevincini gün yüzüne çıkararak gerçek Anadolu’yu resmeder. Ressam Saim Dursun, 13 Ağustos 2021'de 62 yaşında hayata gözlerini kapatmıştır.
Basın İş Kanunu’ndaki Kıdem Tazminatı Hesaplama Yöntemi Değişti
5953 sayılı Basın Sektöründe İşveren ve İşçi İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (“Basın İş Kanunu”) gazetecilerin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektedir. Basın İş Kanunu'nun 6. maddesi, gazetecilerin kıdem tazminatı hak edişlerini ve iş sözleşmelerinin işverenler tarafından feshedilmesini düzenlemektedir.
Tefhimden İtibaren Kanun Yoluna Başvuru Hakkında Anayasa Mahkemesi’nin Güncel Kararı
Türk hukukunda mahkeme kararlarına karşı istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri kural olarak gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren başlamakla birlikte, kimi kanunlarda kanun yoluna başvuru süresinin kararın tefhiminden, yani mahkemece duruşmada hazır bulunan taraflara kararın açıklanmasından itibaren işlemeye başlayacağı düzenlenmektedir.
SEP: Teknoloji Odaklı Dünyada Yön Bulmak
Standarda esas patentler (“SEP” ya da “SEP”ler), bir buluşun münhasır kullanımını sağlayan patent hakları ile buluşun ilgili pazarda yaygın ve zorunlu kullanımını amaçlayan ‘standartlar’ arasındaki etkileşimden doğan bir kavramdır.
Kısmi Zafer, Gerçek Bir Zafer Midir?
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi ("BAM") tarafından 2021 ve 2023 yıllarında Türk Patent ve Marka Kurumu (“TÜRKPATENT”) Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (“YİDK”) kararının iptaline ilişkin iki ayrı uyuşmazlıkta ("1. Uyuşmazlık" ve "2. Uyuşmazlık" olarak anılacaktır) verilen kararlarda, yayıma itiraz sürecinde itiraz gerekçelerinden birinin reddedilmesi ve bu gerekçenin reddine karşı yayıma itiraz sahibi tarafından YİDK’ya başvurulmaması durumunda (karar itiraz sahibinin lehine olsa bile), Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin (“FSHHM”) bu gerekçeyi YİDK kararının iptali talebi için dikkate almaması gerektiği sonucuna varılmıştır.