Kenevirin İlaç Üretiminde Kullanımı

9 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirilen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu” akabinde, Türkiye’de kenevir yetiştiriciliği konusu yeniden ele alınmış ve Türkiye’de Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliği Raporu ve Eylem Planı” hazırlanarak mevzuat düzenlemeleri ve teşviklerle ilgili adımlar atılmış, özellikle lif, tohum ve sap üretimi desteklenmiştir.

5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 1. maddesi ile önemli bir adım daha atılmıştır. İlgili madde kapsamında lif, tohum ve sap üretimi ile ilaç etkin maddesi elde etmeye yönelik çiçek ve yaprak üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği, Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tabi hale getirilmiş ve bu çerçevede ilaç üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği ve/veya işlenmesi görevi Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde ülkedeki arz ve talebi dikkate alarak belirlenen kotalar uyarınca kenevir yetiştiriciliğini ve/veya işlenmesini kendisi yapabileceği gibi gerektiğinde gerçek veya tüzel kişilere de yaptırabilecek. Bu çerçevede, Türkiye’de kenevir yetiştiriciliğinin gelişimini desteklemek ve ilaç etkin maddesi üretmek üzere kenevir yetiştiriciliğine izin verilmiştir.

Kasım 2023’te Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından İlaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliğinde, münhasıran esrar elde edilmesini engelleyecek her türlü tedbirin alınması, kenevirin hasadı, işlenmesi, ihzarı, ihracı veya satışına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi için, “İlaç Etkin Maddesi Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolüne Dair Yönetmelik Taslağı" hazırlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı’nın faaliyet alanının ilaç etkin maddesi üretim süreci ile doğrudan ilgili olduğu dikkate alındığında 2024 yılında ilaç etkin maddesi üretmek üzere kenevir yetiştiriciliği alanında uygulamayla ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak üzere hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı tarafından yeni ve daha kapsamlı düzenlemeler yapılması beklenmektedir. Türkiye’nin ilaçların ruhsatlandırılması ve piyasaya arz edilmesi sürecinin Avrupa Birliği ile paralel olduğu ve Avrupa Birliği ile yakın ticari ilişkiler göz önüne alındığında, ilaç etkin maddesi üretilmesi için kenevir yetiştiriciliği yapılmasına ilişkin mevzuatın da zamanla Avrupa Birliği ile paralel hale gelmesi için adımlar atılması beklenmektedir.


Aboneliğinizi Yönetin

Güncel hukuki görüşlerimiz ve etkinliklerimiz hakkında özelleştirilmiş bilgilendirme için abone olun.