- Aylık Bülten
- Ağustos 2022
Türkiye Hukuk Bülteni - Ağustos 2022
İdari Yargılamada Özel veya Teknik Bilgiyi Gerektiren Hallerde Bilirkişi İncelemesi Yaptırılmadan Karar Verilmesinin Sonuçları
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (“İYUK”) 31. maddesinde, İYUK’ta hüküm bulunmayan hususlarda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) uygulanacağı haller düzenlenmiştir. Söz konusu madde hükmü uyarınca bilirkişiler hakkında HMK’nın ilgili hükümleri uygulanacaktır.
İlaç Geri Ödeme Uygulamaları
Hastaların tedavi masraflarının karşılanması için yürütülen bağış kampanyaları sokakta, internette, kahve almaya gittiğimiz kafelerde sürekli karşımıza çıkıyor. Anayasamızda da düzenlenen sosyal devlet ilkesi gereği, devletin sağlık masraflarını karşılaması esas olmakla birlikte, karşılanmayan tedaviler hakkında giderek daha çok haber ile karşılaşıyoruz.
Jenerik İlaç Firmalarına Karşı Bolar Benzeri Bir Engel
Bolar istisnası, 22 Haziran 2004 tarihinde 551 sayılı Patent KHK'sında yapılan değişiklikle Hukukumuza girmiş ve 10 Ocak 2017'de yürürlüğe giren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu'nda da korunmuştur. Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 85/3(c) maddesi uyarınca, "ilaçların ruhsatlandırılması ve bunun için gerekli test ve deneyler de dâhil olmak üzere, patent konusu buluşu içeren deneme amaçlı fiiller" patent korumasından muaftır.
Fiyat Bilgisi İçeren Reklamlar ile İndirimli Satış Reklamları Hakkında Yeni Düzenlemeler
Yasal düzenlemelere aykırı ve yanıltıcı nitelikte fiyat bilgisi içeren reklamlar ile indirimli satış reklamlarının düzenlenmesi ve bu bağlamda haksız ticari uygulamalara karşı tüketicinin korunmasına yönelik yeni önlem ve düzenlemeler içeren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1 Şubat 2022 tarihinde yayımlanarak ilgili düzenlemeler 1 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türk Patent ve Marka Kurumu “İlanen Tebligat” Uygulamasına Başladı
Uygulamada sınai mülkiyet hak sahiplerinin Türk Patent ve Marka Kurumu (“Kurum”) kayıtlarındaki adreslerinde değişiklik olması ve bu durumu Kurum’a bildirmemeleri nedeniyle belgelerin hak sahiplerine tebliğinde gecikmeler yaşanabiliyordu. Bu nedenle de, hak sahipleri tebligat yoluyla itirazlardan haberdar edilemediği ve dolayısıyla da itiraza karşı görüş sunma ve kullanım ispat def’inde bulunma süreleri başlayamadığı için itiraz süreçleri askıda kalarak sonuçlanmayabiliyordu.