- Aylık Bülten
- Ekim 2024
Türkiye Hukuk Bülteni - Ekim 2024
Kripto Varlıklara İlişkin Düzenlemeler Yürürlükte
Kripto varlıklara ilişkin hukuki bir düzenleme yapılması ihtiyacı uzun süredir tartışılmaktaydı. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda 7518 sayılı Kanun (“Kanun”) ile yapılan ve 2 Temmuz 2024 tarihli ve 32590 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler ile kripto varlıklar, Türk hukukunda ilk kez kapsamlı bir hukuki zemine oturtulmuş oldu. Kanun pek çok açıdan ikincil düzenleme yetkisini Sermaye Piyasası Kurulu’na (“Kurul”) bırakmış olup Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren Kurul tarafından alınan ilke kararları da Kanun ile çizilen hukuki çerçevenin somutlaştırılmasını sağlamaktadır.
Gerçekten Türkiye’nin 1 Numarası Mı?
Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmelik (“Yönetmelik”) 8. maddesinde karşılaştırmalı reklamların belirli koşullar altında yapılabileceğini düzenlemekte ve ilgili maddenin 1. fıkrasının a bendi karşılaştırmalı reklamların “aldatıcı ve yanıltıcı olmamasını” ve f bendi de “nesnel, ölçülebilir, sayısal verilere dayanan iddiaların; bilimsel test, rapor veya belgelerle ispatlanması” koşullarını düzenlemektedir. Yönetmelik aynı zamanda, reklam verenin iddialarını ispatlamakla yükümlü olduğunu ve söz konusu ispatın nasıl yapılması gerektiğini “İspat Külfeti” başlıklı 9. maddesinde “Karşılaştırmalı reklamlarda yer alan ve karşılaştırmaya konu edilen iddialar, her hâlükârda üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite yada bağımsız araştırma, test ve değerlendirme kuruluşlarından alınmış bilgi ve belgeler ile kanıtlanmak zorundadır.”
Son Yılların En Dikkat Çekici Rekabet Hukuku Konusu: İş Gücü Piyasalarında Rekabet İhlalleri
İş gücü piyasalarına yönelik rekabet ihlalleri nedeniyle Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) inovasyon odaklı teknoloji şirketlerine, ilaç şirketlerine ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlere yönelik son yıllarda yürüttüğü yerinde incelemeler ve açılan soruşturmalar ile birlikte, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Kanun”) işgücü piyasalarına yönelik uygulaması ve iş gücünün hareketliliği ile çalışanların ücret ve diğer çalışma koşulları üzerinde rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaların nasıl değerlendirileceğine ilişkin belirliliğin sağlanmasına yönelik bir ihtiyaç doğmuştur. Halihazırda ilaç sektöründe devam eden geniş bir soruşturma bulunmakla birlikte, büyük küçük pek çok yazılım ve teknoloji firmasını konu alan soruşturma ise birçoğu bakımından ihlal sonucu ile sonuçlanmıştır.
Markalar Arasındaki Konsept Benzerliği Değerlendirmesine Işık Tutan Güncel Yargıtay Kararları
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda marka tescilinde nispi ret nedenlerinin düzenlendiği 6’ncı maddenin 1.fıkrasında karıştırılma ihtimalinin varlığı için mal ve/veya hizmet benzerliği ile birlikte markaların “aynılığı ya da benzerliği” şartı aranmaktadır. Markalar arasındaki benzerlik kıstasında yaygın olarak görsel, işitsel ve anlamsal benzerlik üzerinde durulmakta ve bunlardan birinin varlığı mal ve/veya hizmet benzerliğinin de mevcut olması halinde, markalar arasında karıştırılma ihtimali bulunduğunun kabulü için yeterli sayılmaktadır.
İlaç Ruhsatlandırma Başvurularının Takvimlendirme Süreçleri
Beşeri Tıbbi Ürünlerin Ruhsatlandırma Başvurularının Takvimlendirme Süreçlerine İlişkin Kılavuz (“Kılavuz”), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (“Kurum”) yapılan beşeri tıbbi ürün ruhsat başvurularının değerlendirilmesi sürecini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Kurum, ön incelemesi uygun bulunan başvurular için takvimlendirme süreçlerine ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. Kılavuz, ilk olarak 2023 yılında Kurum’un web sitesinde yayınlanmış olup, Aralık 2023, Şubat 2024 ve Ağustos 2024 tarihlerinde bazı güncellemeler yapılmıştır.