İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Yapılan Değişiklikler

Ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesini, yargı sisteminin kalitesini, hızını ve sözleşmelerin icrası konusundaki gücünü artırarak gerçekleştirebilmesi amacıyla 15 Mart 2018 tarih ve 30361 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, başta İcra ve İflas Kanunu olmak üzere Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Tebligat Kanunu, Harçlar Kanunu, Kooperatifler Kanunu, Milletlerarası Tahkim Kanunu, Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Posta Hizmetleri Kanunu’nun bazı hükümlerinde değişiklik yapmaktadır. Bu doğrultuda aşağıda, yapılan önemli değişikliklere ilişkin açıklamalarımızı bulabilirsiniz.

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

Yapılan en önemli değişiklik, iflas erteleme kurumunun tamamen yürürlükten kaldırılması ve önceki düzenleme kapsamında da mevcut olmakla birlikte uygulamada pek başvurulmayan, alacaklılar ile borçlunun müzakere sonrasında anlaşmaları ve bu anlaşmanın mahkemece tasdiki esasına dayanan konkordato kurumunun etkin ve işlevsel bir yapıya kavuşturulmasıdır. Bu amaçla;

  • Mevcut konkordato işlemlerine ilişkin süreler kısaltılmış,
  • Konkordato işlemlerinde görevli mahkeme, icra mahkemeleri iken asliye ticaret mahkemeleri olarak değiştirilmiş,
  • Konkordato tasdik edilene kadar gerçekleştirilecek prosedürlerde belirliliğin sağlanması ve alacaklıların alacağına kavuşma olanaklarını artırabilmek adına kapsamlı ilan ve bildirim usulleri düzenlenmiş,
  • Konkordato talebine eklenecek belgeler yeniden düzenlenerek borçlunun mali ve finansal durumunun net ve güncel bir şekilde ortaya koyulabilmesi amaçlanmış,
  • Konkordato anlaşmasının sağlanması ve borçlunun da konkordatonun şartlarını gereği gibi yerine getirmesi halinde iflas etmesini engelleyerek ticari hayatına devam etmesini sağlayacak etkin bir kurum oluşturulmaya çalışılmıştır.

Diğer yandan rehinli alacaklıların satış tutarı üzerindeki rüçhan haklarının sırasının öne alınması, iflas dairesinin iflasın türüne karar vereceği süre ile sıra cetvelini belirleyeceği sürelerin kısaltılması, haciz yolu ile takipte paraya çevirmede ve iflas masasının tasfiyesinde ticari bütünlük arz eden ya da bir bütün halinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve hakların bir bütün olarak paraya çevrilmesi zorunluluğunun getirilmesi gibi değişiklikler söz konusudur.
Bu değişiklikler 15.03.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da Yapılan Önemli Değişiklikler

Gümrük resmi, bina ve arazi vergisi gibi eşya ve gayrimenkulün aynından doğan amme alacakları önceki düzenlemede rehinli alacaklardan önce gelirken, yeni düzenleme ile rehinli alacaklıların hakları mahfuz tutularak, rehinle temin edilmiş alacak ödendikten sonra belirtilen diğer kamu alacaklarının ödenmesi hükme bağlanmıştır.

Bu değişiklikler 15.03.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

7201 sayılı Tebligat Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

Yargılama sürecinin kısaltılması ve adil yargılama hakkının temini açısından tebligat sürelerinin kısaltılması önem taşıdığından yapılan değişiklikle elektronik tebligat zorunluluğu kapsamı genişletilerek tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, köyler, şirketler, kooperatifler, dernekler, vakıflar, sendikalar, meslek birlikleri, KİT’ler, sermayesinin çoğu kamuya ait şirketler, avukatlar, noterler, bilirkişiler, arabulucular ve kurumların hukuk müşavirleri hakkındaki tebligatların zorunlu olarak elektronik ortamda yapılacağı düzenlenmiştir. Elektronik tebligat işlemlerinin, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütüleceği belirtilmiştir. Ayrıca elektronik tebligat adresinin oluşturulması düzenlenmiş bulunmaktadır.

Bu düzenlemeler 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

Tahkim yargılamasında mahkemeye başvurulacak hallerde görevli mahkeme sorununu çözmek ve yargılama sürecini hızlandırabilmek adına görevli mahkemeler açıkça belirlenmiştir. Bu doğrultuda, tahkim yargılaması sonunda verilen nihai karara karşı açılacak iptal davalarının bölge adliye mahkemelerinde; tahkim yargılaması sürerken mahkeme kararına ihtiyaç duyulan ve mevcut düzenleme ile asliye hukuk mahkemelerinin görevine bırakılan konuların ise uyuşmazlığın konusuna göre asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemelerinde görüleceği düzenlenmiştir.

Bu değişiklikler 15.03.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

Yargılama sürelerinin kısaltılması amacıyla, basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bilirkişi raporunun hazırlanma süresi, yazılı yargılama usulünden farklı olarak iki ay olarak belirlenmiş ve benzer şekilde uzatma süresinin de en fazla iki ay olabileceği düzenlenmiştir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi olan iç tahkim yargılamasında da, Milletlerarası Tahkim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle paralel ve uyumlu değişiklikler yapılarak nihai hakem kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli mahkeme bölge adliye mahkemeleri ve tahkim yargılaması sırasında mahkemenin dahiliyetine ihtiyaç duyulabilecek diğer konularda görevli mahkeme de uyuşmazlığın konusuna göre asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemeleri olarak belirlenmiştir.

Bu değişiklikler 15.03.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

6012 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

Miktar veya değeri 100.000.-Türk Lirası’nın altında kalan ticari davaların hızlıca karara bağlanmasını sağlamak amacıyla bu kapsamdaki davaların basit yargılama usulüne tabi olacağına ilişkin bir değişiklik söz konusudur. Bunun dışında, yürürlükten kaldırılan iflas erteleme kurumuna ilişkin maddeler konkordatoya uyumlu olacak şekilde değiştirilmiş bulunmaktadır.

Bu değişiklikler 15.03.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu’nda Yapılan Önemli Değişiklikler

Yapılan düzenleme ile apostil şerhi verilmesini talep eden kişinin, elektronik imzalı, apostil şerhi taşıyan bir dokümana sahip olduğu veya kendisine verilen bir kod aracılığıyla bu dokümanı ilgili ülkelerin Adalet Bakanlığı internet sitesinden indirilebildiği e-apostil uygulaması getirilmekte ve e-apostil şerhli belge taleplerinin alınması, talep edenin kimlik teyidinin yapılması, hizmet bedelinin belirlenmesi ve tahsil edilmesi, yetkili makamlarca üretilen e-apostil şerhli belgelerin talep edene iletilmesi ve bu belgelerin teyidinin sorgulanması aşamalarında hizmet vermek üzere PTT yetkilendirilmektedir.

Bu düzenlemeler, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.


Aboneliğinizi Yönetin

Güncel hukuki görüşlerimiz ve etkinliklerimiz hakkında özelleştirilmiş bilgilendirme için abone olun.