20 Nisan 2023 tarihli ve 32169 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan düzenlemelerle gıda ve takviye edici gıdalarda sağlık beyanının kullanımına ilişkin mevzuatta ve beslenme beyanlarına ilişkin mevzuatta kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığı yetkisindeki beslenme beyanlarına ilişkin Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği, TİTCK yetkisindeki gıda ve takviye edici gıdalarda sağlık beyanlarına ilişkin Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Daha önce sağlık ve beslenme beyanlarına ilişkin düzenlemelerin birlikte yer aldığı Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği ise yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu çerçevede, gıda ve takviye edici gıdalarda kullanılacak sağlık beyanları niteliği itibariyle farklı olduğundan, beslenme beyanlarından ayrı bir hukuki rejime tabi tutularak özel bir yönetmelikte detaylı şekilde düzenlenmesinin ve yeni düzenlemenin yürütme yetkisinin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki TİTCK’da toplanması yerinde ve sektör tarafından da uzun süredir beklenen bir düzenlemedir.

Bununla birlikte, yeni düzenleme ile sağlık beyanlarının kullanılması için önden idari izin alınması süreci kaldırılmış, Yönetmelik ve kılavuz hükümlere uygun olması şartıyla TİTCK’ya izin başvurusu veya bildirim yapılmaksızın kullanılabilmesi sağlanmıştır. Öte yandan 16 Ocak 2024 tarihinde TİTCK’nın resmi internet sitesinde yaptığı duyuruda, sağlık beyanı kullanımı için idari izin sürecinin kalkmasına rağmen firmalardan sağlık beyanına ilişkin görüş talepleri geldiğini ve söz konusu taleplerin TİTCK tarafından değerlendirilebilmesi için 2024 ücret tarifesine ekleme yapılarak her bir sağlık beyanı değerlendirmesi için 1.208,19 TL ücret alınacağı belirtilmiştir.

Yıl içindeki bu gelişmelere ek olarak, 11 Aralık 2023’ta Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi sunulmuş ve kanun teklifi ile ilaç etken maddesi içeren farmasötik formdaki takviye edici gıdalar ve özel tıbbî amaçlı diyet gıdalarının artık Tarım ve Orman Bakanlığı yerine Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıp denetleneceği, yalnızca eczanelerde satılabileceği ve ürünlerin üretim, ithalat ve ihracat kontrollerinin Sağlık Bakanlığı'nca yapılacağı öngörülmüştür.

Tüm bu gelişmeler ışığında, 2023 yılında idarenin TİTCK’nın takviye edici gıdaların sağlık beyanıyla piyasaya sunulması hususunda yetkili idari kurum olduğunu netleştirecek adımlar atıldığı görülmektedir.


Aboneliğinizi Yönetin

Güncel hukuki görüşlerimiz ve etkinliklerimiz hakkında özelleştirilmiş bilgilendirme için abone olun.