- Aylık Bülten
- Şubat 2023
Türkiye Hukuk Bülteni - Şubat 2023

Türkiye’nin Doğusunda, Elazığ’da dünyaya gelmiş olan Saim Dursun; ışığın sıcaklığını paletindeki renklerle buluşturup Türk insanının güçlü iradesini ve zorluklara rağmen içinde barındırdığı yaşama sevincini gün yüzüne çıkararak gerçek Anadolu’yu resmeder. Ressam Saim Dursun, 13 Ağustos 2021'de 62 yaşında hayata gözlerini kapatmıştır.
Ticaret Siciline Tescil Edilen İşlemler için Vergi Dairesi Bildirim Zorunluluğu Kaldırıldı
Ticaret siciline tescil edilen işlemlerden Ticaret Bakanlığı tarafından elektronik ortamda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na (“Bakanlık”) yapılan bildirimlerin mükellefler tarafından yapılmış bildirim olarak kabul edilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği, 546 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (“Tebliğ”), 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere, 18 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksinde Süregelen Düşüşü
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tarafından yıllık olarak hazırlanan ve kamu sektörüne ilişkin yolsuzluk algısını iş insanlarının, sivil toplum örgütlerinin ve uzmanların katılımıyla çeşitli kaynaklar üzerinden ölçmeyi amaçlayan 2022 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi (“2022 Endeksi”), 31 Ocak 2023 tarihinde yayımlandı.
Çevre Dostu Ürünler, Yeşil Reklamlar!
Son zamanlarda sık sık reklamlarda, tanıtımı yapılan ürünlerin veya hizmetlerin “eko”, “çevre dostu”, “doğa dostu” “yeşil” ve “geri dönüştürülebilir” olduğu konusunda reklam veren şirket tarafından ikna edilmeye mi çalışılıyorsunuz? Bir ürünün çevre dostu olması, ürünü satın alma ve kullanma tercihlerinizde etkili oluyor mu? Artık aslında yeterince “yeşil” olmayan ancak “yeşil” olduğu belirtilen ürünlere ilişkin reklamlara ayrılan sürenin sonuna mı geldik?
Veri Sorumluları Sicili’ne Kayıt Yükümlülüğünde Gelişmeler
Veri sorumlularının, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ve Veri Sorumluları Sicili Yönetmeliği (“Yönetmelik”) uyarınca Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (“VERBİS”) kaydolmaları gerekmektedir.
Yurt Dışından İlaç Temini Yeni Yönetmelik ile Düzenlendi
Türkiye’de ruhsatlandırılmamış veya ruhsatlı olmakla birlikte piyasada bulunmayan ilaçlara hastaların ihtiyaç duyduğu durumlarda; söz konusu ilaç, hekimlerin talebi ve özel izinle yurt dışından tedarik edilebilmektedir. İlaçlar için öngörülen bu istisnai ithalat rejimi, yakın bir zamana kadar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“TİTCK”) tarafından yayınlanmış olan Yurt Dışından İlaç Temini Kılavuzu ile düzenlenmekteydi.
İptal Taleplerinin Türk Patent ve Marka Kurumu Nezdinde Görülmesi İçin Son 1 Yıl!
Bir yıldan az bir süre içerisinde, markalara karşı sunulan iptal taleplerinin Türk Patent ve Marka Kurumu (“TÜRKPATENT” veya “Kurum”) tarafından incelenmesi yolundaki kanun hükmü yürürlüğe girecektir.